Προτεινόμενες διαδρομές
scroll down

Ιερά μονή υψώσεως τιμίου σταυρού Δολιανών

Μόλις 50 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα, στη νότια Πίνδο, και συγκεκριμένα μεταξύ Δολιανών και Κρανιάς Ασπροποτάμου έχει κανείς την ευκαιρία να γνωρίσει την Μονή του Τιμίου Σταυρού Δολιανών, έναν από τους πιο εντυπωσιακούς ναούς της Ελλάδας. Εκεί, περίπου ενάμισι χιλιόμετρο μακριά από τα Δολιανά, μέσα στο πανέμορφο ελατόδασος του Ασπροποτάμου, ένας από τους πιο αξιόλογους βυζαντινούς ναούς προσελκύει το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό όσων έχουν την τύχη να τον επισκεφθούν. Θεωρείται ότι χτίστηκε στα τέλη του 18ου του αιώνα, αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για ακριβή ημερομηνία και αρχικά λειτούργησε ως μοναστήρι αλλά εγκαταλείφθηκε το 1924.

Πρόκειται για έναν ναό με ιδιόρρυθμη αρχιτεκτονική και έχει μάλιστα χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο εντυπωσιακός ναός είναι χτισμένος στα περίπου 1.500 μέτρα υψόμετρο και κρύβεται μέσα σε ένα δάσος από πανύψηλα έλατα, σε ένα μαγευτικό τοπίο. Χτισμένη με πέτρα και σκεπασμένη με πλάκες, αυτό που κάνει την Μονή Τιμίου Σταυρού να ξεχωρίζει είναι οι 13 τρούλοι της, μαζί με τον κεντρικό που είναι διπλός. Μπαίνοντας κανείς στο εσωτερικό του θα παρατηρήσει ότι είναι αρκετά σκοτεινός με λίγο φως που μπαίνει από τα μικρά παραθυράκια τον τρούλων. Εξωτερικά του ναού υπάρχουν αρκετά λιθανάγλυφα τα οποία είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα και σε συνδυασμό με τους τρούλους προσδίδουν στον ναό μια ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια.

Πύλη Τρικάλων

Η μικρή και όμορφη πόλη της Πύλης βρίσκεται στην είσοδο ενός φυσικού περάσματος, που δημιουργείται από τον Κόζιακα από τη μία πλευρά και από τον Ίταμο από την άλλη.

Τα δύο αυτά αντικριστά βουνά, που διαχωρίζονται από τον Πορταϊκό ποταμό, σχηματίζουν μία φυσική μεγαλόπρεπη πύλη, κάτι το οποίο δικαιολογεί τη προέλευση του ονόματος του οικισμού!

Αυτό αιτιολογεί το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των επισκεπτών καθώς η Πύλη αποτελεί κέντρο σπουδαίων βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων καθώς επίσης πέρασμα για τα γραφικά χωριά του Ασπροποτάμου και την Άρτα.

Μέτσοβο

Το Μέτσοβο είναι μια ορεινή κωμόπολη του νομού Ιωαννίνων σε υψόμετρο 1.150μ. Παραδοσιακός οικισμός, βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του νομού, κοντά στα όρια με το Δήμο Καλαμπάκας, στις βόρειες πλαγιές, ανάμεσα στα βουνά της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδος, της Πίνδου.Στο Μέτσοβο έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία το μοναστήρι της Θεοτόκου, κοντά στο Μετσοβίτικο ποταμό, το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου νότια της κωμόπολης και το μοναστήρι της Ζωοδόχου πηγής στη θέση Κιάτρα Ρόσσια. Στην κωμόπολη λειτουργεί εξάλλου, αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο και το χειμώνα οργανωμένο χιονοδρομικό κέντρο το οποίο σε συνδυασμό με την γραφικότητα του τοπίου αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών. Από το 1988 λειτουργεί η Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ όπου εκτίθενται 250 περ. πίνακες αξιολόγων ζωγράφων του 19ου και 20ου αιώνα. Σύμφωνα με μία άποψη η λέξη Μέτσοβο προέρχεται από τα σλαβικά «μέτσκα» (αρκούδα) και «όβο» (χωριό).

Λίμνη Πλαστήρα

Η Λίμνη Πλαστήρα είναι λίμνη που βρίσκεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης στο Νομό Καρδίτσας. Είναι τεχνητή λίμνη και το επίσημό της όνομα είναι λίμνη Ταυρωπού.Σχηματίστηκε το 1959 με την ολοκλήρωση του φράγματος στο νότιο άκρο της επί της αρχής του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα, η δε ιδέα για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα, όταν το 1935 που επισκέφθηκε την γενέτειρά του, και είχαν σημειωθεί καταστροφικές πλημμύρες στη περιοχή και την Μακεδονία από συνεχείς βροχοπτώσεις, βλέποντας τον χώρο φέρεται να είπε πως «εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη», απ’ όπου και το πιο γνωστό της όνομα.

Η επιχείρησή μας που δραστηριοποιείται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, χρηματοδοτείται από τη Δράση «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον Covid-19 στη Θεσσαλία – “ΑΝΑΣΑ”» του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας 2014-2020, με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Η Δράση «ΑΝΑΣΑ» στοχεύει στην παροχή ενίσχυσης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων της Θεσσαλίας, με τη μορφή της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης κεφαλαίου κίνησης για τη διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19.

Eπικοινωνία
Tα σχόλια σας
Κράτηση